Proposals for an upside down play house are set to become a reality after the project won an architecture design competition.

Designed by architecture office Alma-nac, the multi-coloured house turned climbing frame came out top in the James Hardie House of Colour competition run by the Architect’s Journal.

The competition brief was to design an innovative children’s play space for construction on a Berkley Homes site in Reading.

The play house will feature a chimney that raises it up into the air, as well as a slide that emerges from an upturned front door and a drainpipe that functions as a fireman’s pole.

Other highlights will include a climbing wall that adjoins a window, a balcony surrounded a painted picket fence and a tunnel concealed behind a pair of rose windows.

Inside, domestic details including artworks and a fireplace will be painted onto walls.