Plans submitted for Prestwick care home



Prestwick extra careRetirement home builder McCarthy & Stone is seeking planning permission for a 69-apartment extra care accommodation block in Prestwick.

Under the plans, former children’s cancer home Malcolm Sargent House will be demolished to make way for the development.

Designed by Holmes Miller to cater for the frail elderly, the seafront scheme aims to enable residents to remain living in the local community by offering residents additional support and companionship.

Prestwick extra care 2The application follows a three month consultation with local residents and community representatives earlier this year, including a public exhibition which was attended by 54 people. Of those providing feedback, over half (54%) supported the proposal, while 89% felt more specialist accommodation for elderly people was needed locally.

As a direct result of the consultation McCarthy & Stone made several changes to the application. This includes a more traditional finish, with the predominant material now being cast stone and light coloured render. Some brick will be retained to create feature panels. The north-west corner of the building has been made bolder by adding a raised parapet and wraparound corner feature balconies.

In response to concerns about the proximity of the neighbouring golf course, the layout of the building has been changed from an L to a T shape to safeguard the proposed development and Golf Club from exposure to any errant golf shots. A new landscaped area has been created as a result, increasing the amenity space and visual aesthetics of the development.

Prestwick extra care 3Russ Stewart, development director of McCarthy & Stone in Scotland, said: “We’ve addressed comments raised at the consultation and have made changes to the proposal as a direct result of feedback.

“The proposed development provides a fantastic opportunity for a high quality development, in a highly sustainable location, which will cater for the changing needs of Ayrshire’s elderly population and provide a substantial investment into the local economy. It is pleasing that the proposed Extra Care facility will maintain the historical care use established on site and provide wider social and health benefits to residents and the community.

“We have aimed to make the best use of the site and maximise amenity space, while protecting the neighbouring properties through the positioning of the building, windows and balconies, which ensures there is no direct overlooking of the adjacent townhouses.

“McCarthy & Stone is committed to consulting with the local community and we would like to thank everyone who attended the consultation events and gave us their views.”